Millioner dør i helsefarlige kjøkken

2017-01-23

 

Matlaging tar liv i mange deler av verden. Hvert år dør over fire millioner mennesker av luftforurensning fra matlaging, oppvarming og parafinlamper. Kvinner og små barn på landsbygda i utviklingsland topper dødsstatistikken.

Hele 4,3 millioner mennesker dør hvert år på grunn av innendørs luftforurensing, forårsaket blant annet av matlaging på åpne ildsteder. Her fra Kampala i Uganda.
Foto/copyright: WWF-Norge/Will Boase og Heiko Junge/NTB.

 

Sotutslipp fra matlaging over åpen ild ved bruk av kull, ved, trekull og annet fast brensel er hovedkilden til innendørs luftforurensning. 2,9 milliarder mennesker i verden lager fortsatt mat på denne måten. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 4,3 millioner mennesker årlig dør som følge av denne luftforurensningen innendørs, først og fremst forårsaket av oppvarming og matlaging ved hjelp av ovner som fyres med kull, ved og dyremøkk. Dette er sju ganger mer enn WHOs anslag over årlige malariadødsfall og utgjør ca. 8% av alle verdens årlige dødsfall.

2,9 milliarder mennesker i fattige land er i dag avhengige av å bruke åpen ild til matlaging og oppvarming, noe som ifølge WHO gjør husene til rene forbrenningskamre. - Fattige kvinner og barn betaler en høy pris for innendørs luftforurensing fordi de tilbringer mer tid hjemme der de puster inn røyk og sot fra åpne ildsteder hvor de koker mat, sier Dr. Flavia Bustreo, assisterende direktør for familie, kvinne og barnehelse i WHO.

- Trenden i husholdningsmarkedene er gledelig og viser at vår kampanje “Cooking for Life” som vi satte i gang i 2012, har hatt og fortsatt har stor effekt, skriver James Rockall CEO og administrerende direktør i Verdens LPG-organisasjon (WLPGA) i årsrapporten som ble publisert like før jul. Han viser til at nærmere halvparten av verdens befolkning nå bruker LPG daglig. Målet med “Cooking for Life” er at ytterligere en milliard mennesker skal skifte fra tradisjonelle, sterkt miljøskadelige kilder som ved og biomasse til LPG innen 2030, heter det i kampanjeskriftet.

”Cooking for Life”-kampanjen i regi av Verdens LPG-organisasjon (WLPGA) tar sikte på å få ytterligere en milliard mennesker globalt til å skifte fra miljøskadelig biomasse til LPG under matlagingen i kjøkkenet. Det kreves velfylte lagre av gassflasker for å tilfredsstille etterspørselen, spesielt i asiatiske og sør-amerikanske land. (Foto: BP).

 

- Regjeringen vil bidra i den globale mobiliseringen for ren matlaging med 268 millioner kroner over fire år, sa utenriksminister Børge Brende da han presenterte de nye u-landstiltakene i november i 2014. - Den økte satsingen på rene kokeovner vil være positiv på flere måter: Bidra til å redde liv og bedre helsen til millioner av mennesker og det vil samtidig redusere avskoging siden det vil være behov for mindre ved og trekull, sa Brende.

KILDER: WLPGA 2015/2016, WHO, 2012, World Energy Outlook 2016/IEA, Regjeringen.no, 2014.